Kizkalesi betyder Jungfruborgen, det är namnet på den fästning som ligger ca 150 meter ut i havet från den utmärkta sandstranden. Vid östra änden av stranden ligger ytterligare en borg, Korykos. Samhället Kizkalesi har således inte mindre än två fästningar. Stadens grekiska namn var Korykos, och det var en ganska stor stad under antiken.
Det går att simma ut till borgen, om man är en vältränad simmare, annars kan du köpa dig en liten båttur. Det finns egentligen inte så mycket att se inne i borgen, och ingen extra information om byggnaden.
Kizkalesi är en rätt så välutvecklad liten turistort, så där finns flera restauranger, hotell, barer, discon och butiker som säljer sånt som man tror att turister vill ha. Väl värt ett besök alltså, gärna kvällstid under säsong, då är det ganska mycket liv och rörelse. Mest turkiska turister, vilket gör att kvaliteten på maten är hög och priserna rimliga.
Några kilometer västerut ligger Narlikuyu, en vacker liten vik med flera bra fiskerestauranger. Här snackar vi riktigt havsnära. Har du ett bord vid kanten, så kan du doppa tån i Medelhavet utan att resa dig ur stolen…. Du pekar själv ut vilken fisk du vill ha när du beställer. (Nä, inte bland dom som simmar, bland dom som ligger i kylen)
I Narlikuyu finns ett litet museum med en romersk mosaik med tre gracer.
Anledningen till att romarna byggde ett bad här, är att här rinner den kalla floden ut som vi träffade på i Himmel och Helvete.
Fästningarna
Båda fästningarna byggdes för att skydda hamnstaden Korykos, murar och torn är från 1100-talet.
Att beskriva vilka som har haft ägarskapet över borgarna, är inte så enkelt, det blir en ändlös radda med kejsare, kungliga eunucker, korsfarare, armenier, bysantiner, mammelucker, cyprioter, karamanider, turkar. Så, jag tröttar inte ut dig med alla namnen, man jag kan avslöja: JA, Bohemund I av Guiscard och Robert av Luisignan var där, likaså Strategus Strabo.
Korykos
Fästningen är rektangulär och har en inre och en yttre mur. I borgens inre finns lämningar av en vattencistern (det finns det alltid i alla borgruiner…), en stor sal och basilikor.
Kizkalesi
Fästningsbygget påbörjades 1104 av den byzantinske admiralen Eustathious. Det fanns en stenpir som förband borgen med land. Även här finns lämningar av cistern och basilika (inte pizzakryddan).
Legenden och historien bakom namnet Kizkalesi, berättar att kungen av Korykos hade en enda och mycket älskad dotter. En siare spådde att hon skulle dö av ett ormbett. Kungen byggde då borgen ute i havet och placerade sin dotter där för att hon inte skulle bli biten och dö. Men - som alla vet - inte ens kungar kan ändra på ödet…. En orm gömd i en korg med fikon råkade hamna i borgen och dottern blev biten och dog.